20 de maig, dia mundial de les Abelles (ONU)

Descarregar Pdf
Verbascum i abella amb pol·len Esterri
Dia mundial de les Abelles

Vol ser un dia per recordar-nos la importància de protegir les abelles (i els altres pol·linitzadors) però sobretot insistir als qui prenen decisions polítiques. Recordar-los la contribució substancial de les abelles a la seguretat alimentària i a la conservació de la biodiversitat. Vol ser un dia de recolzament a una apicultura sostenible.

Les abelles són el principal pol·linitzador

En portar el pol·len d’una flor a l’altra, les abelles asseguren una producció més abundant i diversa de fruits i llavors, així com millorant-ne la qualitat. Un 35% de la producció d’aliments està més o menys condicionada per la pol·linització. Les abelles són un factor de producció dels sistemes agraris i contribueixen a la seguretat alimentària. D’altra banda, el paper de les abelles en la pol·linització de la flora espontània fa que es considerin una pedra angular en la conservació de la biodiversitat (vegetal i indirectament animal) i l’equilibri dels ecosistemes. 

A més, les abelles produeixen la mel, ens endolceixen la vida, aspecte que podem apreciar particularment aquests dies de gris confinament.

 

Des de l’ETSEA què podem fer i què fem per ajudar a les abelles ?

Qualsevol recomanació que afavoreixi un hàbitat adequat per a les abelles facilitarà la població i el sector apícola. A l’ETSEA, podem ajudar des de la formació dels estudiants fins a la recerca amb accions que: recomanin els sistemes agrícoles sostenibles, evitin els monocultius i on es pugui reduir la utilització de pesticides, facilitin la presència de flora mel·lífera i respectin la dels marges o vores de camins, intercalin a les rotacions cultius apícolament interessants o creïn pastures  d’abelles. Una gestió del bosc que els faciliti l’exploració de flora i melats o un control de l’epidemiologia apícola poden igualment facilitar el desenvolupament de les abelles i el seu benestar.

Cal un treball conjunt amb polítiques que afavoreixin aquestes iniciatives, valorin el servei de les abelles als ecosistemes, facilitin la presa de consciència i el intercanvi de coneixement i permetin un apoderament de zones rurals menys afavorides.

Com podem ajudar a la apicultura cadascú de nosaltres? Si els apicultors ajuden al benestar de les abelles, a la pol·linització i producció de mel, nosaltres podem consumir mel, però mel de qualitat. Mel  d’apicultors locals o de regions on una flora diferent ens permetrà tastar altres textures, olors i sabors, però sempre mels de qualitat. Si pensem que 12 abelles produeixen a la seva vida una cullereta de cafè de mel, no podem regatejar!

20 de maig, un dia per reconèixer la importància de les abelles i enfortir la col·laboració dels diferents sectors implicats en el seu benestar.